Kas Surnud Puidu Kogumine on Seaduslik? | Metsa ABC

 

Intensiivse metsakasutuse ning pisikeste puidu ja muude jäätmete ulatusliku põletamise tõttu on surnud puidu hulk Euroopa metsades alates 19. sajandi keskpaigast dramaatiliselt vähenenud. Alates 2000. aastast on see statistika siiski väike üldine tõus. See võib olla tingitud metsa majandamine meetoditest, mis suurendavad sihikindlalt lamapuidu hulka majandatavates metsades, kas valitsuse poliitika või metsa sertifitseerimise standardite kehtestamise tulemusena. Tõusule võisid kaasa aidata ka tormid ja muud suured segadused. Väärib märkimist, et 2010. aastal esitas surnud puidu kohta statistikat 17 EMP riiki, 1990. aastal aga vaid kaheksa. Euroopa piirkonna keskmine maht on riigiti erinev.


Kuna metsad pakuvad kodu paljudele olenditele, sealhulgas selgroogsetele, selgrootutele, samblikele, samblatele ja seentele, on surnud puit (jämedad puidujäätmed) bioloogilise mitmekesisuse näitaja. Surnud puidu lagunemine on oluline toitainete ja orgaanilise aine ringlussevõtuks, samuti taimedele ja loomadele, eriti putukaliikidele ja muudele elukatele mitmekesise (mikro)elupaikade pakkumiseks. Metsa surnud puitu saab kvantifitseerida üsna lihtsalt. Seega on surnud puidu kogus metsas selle bioloogilise mitmekesisuse väärtuse suurepärane ennustaja.


Üldiselt on lamapuitu võrreldes looduslike oludega enamikes Euroopa riikides praegu üsna madal. Paljud Euroopa valitsused on seevastu viimasel ajal käivitanud programme surnud puidu koguse suurendamiseks, kuigi mitte kõik need tegevused ei ole ajendatud murest bioloogilise mitmekesisuse pärast.


Tormid, tulekahjud ja putukate puhangud võivad põhjustada surnud puidu kogunemist. Mõnes piirkonnas, näiteks Vahemere okaspuuistandustes, kus põlenguohu vältimiseks tuleb surnud puit eemaldada, ei pruugi lamapuidu kogunemine olla soovitav, näiteks kui arvestatakse metsatulekahjude või putukakahjurite (nagu kooremardikate katk) esinemisega. talumatu. Hoolimata asjaolust, et enamikus riikides kehtivad seadused, mis nõuavad suure hulga kahjustatud puude, näiteks hiljutiste tormikahjustuste tagajärjel tekkinud surnud puude eemaldamist, on osutunud võimatuks nende häirete tagajärjel tekkinud surnud puitu täielikult eemaldada.


Kas surnud puidu kogumine on seaduslik?

Sõltuvalt sellest, mida te sellega teete ja kuhu selle viite, on surnud puidu kogumine kas seaduslik või ebaseaduslik. Enamikul juhtudel on see täiesti seaduslik seni, kuni kasutate seda oma lõkke tegemiseks ja põletate seda oma kämpingus.


Puidu transportimine väljaspool piirkonda, näiteks koju viimine või teistele müümine, on keelatud. Sellises olukorras vajate peaaegu kindlasti vastava asutuse luba või heakskiitu.


Oma lõkke jaoks surnud puitu on seaduslik koguda


Enamik föderaalseid maakorraldusorganisatsioone lubab teil lõkke jaoks "surnud ja maha jäänud" puitu koguda. Võite vabalt koristada ja põletada nii palju puitu, kui soovite, kuni seda laagriplatsil põletatakse.


Siiski paluvad nad teilt luba või eelnevat luba, kui soovite puitu oma majja tagasi tuua. Igas riigimetsas on kehtestatud loarežiim küttepuude väljaveoks piirkonnast väljapoole. Kui soovite puitu oma jurisdiktsioonist väljapoole vedada, paluvad teised maahaldusasutused võtta ühendust oma kohaliku vastutava asutusega.


Muud surnud puidu kasutusalad


Kui kavatsete koguda surnud puitu muuks otstarbeks peale lõkke, peate taotlema luba või muud eriluba. Luba on vajalik ka siis, kui kavatsete küttepuid teistele telkijatele müüa. Surnud puitu võite koguda ainult siis, kui kavatsete selle oma laagriplatsil põletada.


Piirkonnast välja viimiseks surnud ja udupuidu kokkukorjamise luba kehtivad ainult riigimetsades. Teistel maa- või metsa hooldus organisatsioonidel puudub loapoliitika ja nad nõuavad teilt täiendavaid korraldusi.


Kaubandus Puit riigimetsades


Kui soovite puitu ärilistel eesmärkidel koguda, minge riigimetsa. Neil on juba olemas lubade süsteem ja need on üsna odavad. Nad lubavad seda ainult teatud aastaaegadel ja kindlates metsa piirkondades. Kui olete aga loa saanud, võite koguda nii palju puitu, kui soovite.


Ühtegi metsapuud ei tohi maha võtta


Puude või metsa raie on ilma loata alati ebaseaduslik, ükskõik kuhu lähete. Kuna õiguskaitseorganid kuulevad alati mootorsae töötamist, on teie võimalus vahele jääda üsna suur. Eluspuu langetamise tagajärjed varieeruvad vastavalt selle kõrgusele ja langetatud puude arvule. Kuid enamikul juhtudel määratakse teile vanglakaristus.


Hankige puude lõikamisluba, kui soovite raiuda elavat puud. Saadaval on ka jõulukuuskede langetamise load. Teil on vähemalt kindlus, et järgite seadusi.


MetsaABC on Eesti metsafirma, mille meeskonnal on kahe aastakümne pikkune kogemus metsa müük- ja kokkuostu pakkumisel koos metsa ülestöötamise ja majandamisega. Lisateabe ja päringute saamiseks võtke nendega juba täna ühendust!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Puu langetamise planeerimine: mida tohib ja mida ei tohi ohutuse tagamiseks | Metsa ABC