Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

 

Paljud aednikud ostavad haljastuses kasutamiseks hakkepuitu. Mõnel inimesel on aias purustaja ja ta loob ise. See võib olla väga kasulik loodusvara, olenemata sellest, kas ostate selle või loote selle. Siiski on oluline teada, millal ja kuidas seda oma aias rakendada (ja ka millal mitte). MetsaABC on metsafirma, mis tegeleb metsakinnistu müük, hakkepuidu ja palju muu ostu-müügiga.


Selles postituses vaatame üksikasjalikumalt, kuidas puitlaastu kasutada. Arutatakse paljusid hakkepuidu sorte. Vaatame ka mõnda kõige levinumat rakendust aias. Jätkake lugemist, et saada lisateavet hakkepuidu kasutamise eeliste ja mõningate puuduste kohta.

Puiduhakke tüübid

Enne kui hakkate oma aias hakkepuitu mis tahes viisil kasutama, tuleb arvestada mõne asjaga:

  • Sõltuvalt kiipi valmistanud puu tüübist saab seda kasutada erinevatel eesmärkidel.

  • See on saadaval mitmesugustes suurustes, klassides, tekstuurides ja muudes funktsioonides.

  • Mõnda kaubanduslikku hakkepuitu töödeldakse ja need ei pruugi olla keskkonnale nii kasulikud, kui arvate. 

  • Teadke, kust teie toit pärineb, ja proovige valida keskkonnasõbralikke alternatiive.

Oma aias hakkepuidu valmistamine võib olla jätkusuutlik valik, eriti kui kasutate aiahakkuri või purustaja toiteks taastuvat energiaallikat.


Puiduhakke kasutamine aias

Oma aias võite kasutada järgmist tüüpi hakkepuitu:

Multši see.

  • Teatud kompostimissüsteemides.

  • Uute kasvupindade loomiseks.

  • Seda kasutatakse seente kasvukeskkonnana.

  • Oma aias kasutamiseks ise biosöe tootmiseks.

  • Materjalina trassi ehitamisel.

  • Kanakuudis, maa katmiseks.

  • Veiste allapanumaterjaliks.

  • Kasutamiseks mängu- või istumisnurgana.

  • Metsloomade elupaikade loomiseks.


Siiski on oluline valida töö jaoks õiget tüüpi puiduhake. Siiski on teatud piirangud hakkpuidu kasutamisel teatud viisil, näiteks multši või kompostimissüsteemides.

Puiduhakke multšimine

Puiduhaket saab kasutada ka multšina. Siiski peate selle kasutamisel olema ettevaatlik. See sobib hästi viljapuude, vanemate põõsaste ja puitunud püsilillede ümber, kuid mitte tavaliselt köögiviljaaias.


Tüüp on oluline

Puiduhakke multšimise kaalumisel arvestage ennekõike hakke suurust. Suuremate tükkide lagunemine võtab kauem aega, seega sobivad need suurepäraselt puude ja muude taimede ümber multšimiseks. Samuti on oluline, kas hakkpuit oli kuivatatud või osaliselt kuivatatud raiutud puit, mis oli hakkpuit või roheline puit teie aia rohelusega.


Arvesse võetakse ka puidu tüüpi. Lehtpuidu puitlaastud erinevad oma omaduste poolest okaspuidust, näiteks männist. Oluline on meeles pidada, et näiteks okaspuud võivad mulda hapestada. See võib olla kasulik kohtades, kus on leeliseline pinnas, kuid see võib olla kahjulik piirkondades, kus on pinnas eeras. Teatud metsad, näiteks pähkel, sisaldavad juglooni, molekuli, mis takistab ümbritsevate taimede kasvu. Seetõttu ärge kasutage seda allelopaatiale vastuvõtlike taimede läheduses.


Bakterid ja seened

Puiduhake multšina tuleks kasutada ettevaatusega, kuna see võib muuta mulla mikrobiota koostist. Puiduhake võib aidata kasvatada seeneelupaika, mis on sarnane loodusliku metsamaa või metsa omaga, kus seente ja bakterite suhe on tavaliselt 10:1–50:1. Seente/bakterite suhe iga-aastases aias on tavaliselt 0:3. 1: 1. Seda suhet võivad mõjutada puitlaastud, muutes need seenhaigustesse. Köögiviljaaias võib see aja jooksul kahjulik olla.


Lämmastiku probleemid

Teisel põhjusel pole üheaastaste köögiviljade peal hakkepuidu multši kasutamine üksi sageli arukas mõte. Aine lagunemisel eraldavad mikroorganismid lämmastikku. Lagunemisel osalevad mikroorganismid peavad saama lämmastikku kusagilt mujalt, kuna ainel on lämmastikupuudus. Selle protsessi tulemusena võib ümbritseva pinnase lämmastik kahaneda.


Kuna paljud seemikud ja üheaastased taimed vajavad puiduhakke lagunemise ajal palju lämmastikku, ei ole hea mõte neid multšida pelgalt uue puiduhakkega.


Isegi iga-aastases köögiviljaaias võite hakkepuitu kasutada multšina, kui kasutate samal ajal lämmastikurikast multši. Isegi kui lagunemine toimub, jätkub palju lämmastikku. (Seda lämmastikurikast ainet leidub juba haljaspuidus, mis on aiapurustis mõne lehega purustatud.)


Puiduhake komposti jaoks

Materjali kompostimine (või osaline kompostimine) enne selle kasutamist multšina on veel üks võimalus uurida. Lagunemine on juba kompostimisel toimunud, mistõttu ülaltoodud lämmastikupuudus enam muret ei valmista.


Puiduhake võib olla suurepärane süsinikurikas või pruun materjal, mida kompostimissüsteemis kasutada. Kuid optimaalsete tulemuste saavutamiseks peab see olema tasakaalustatud lämmastikurikaste või roheliste materjalidega.


Lisaks traditsioonilisesse hunnikusse või kompostimismahutisse lisamisele võite selle ka oma hoovis kompostida. Pruunide ja roheliste materjalide kihte saab kasutada värskete, tootlike kasvupiirkondade loomiseks uutes aiapeenardes. Lasanjeaiad ja hiiglaslikud künkad on kaks näidet uutest kasvupiirkondadest, mis on loodud mitmesuguste orgaaniliste materjalidega, sealhulgas puiduhakkega.


Teine võimalus kompostida enne aias kasutamist on lasta sellel enne aiapeenardes kasutamist jalutuskäikudel, istumiskohtadel või mängualadel laguneda.


Teine võimalus oma aia viljakuse suurendamiseks on valmistada ise biosütt (süsi, mis on nakatatud kompostitee või muu vedelsöödaga). Võite isegi puiduhakke ise teha.


Seente kasv hakkepuidul

Seened on teatud tüüpi taim, mida võib kasvatada ainult puiduhakkest. See aine on kasulik seentele, eriti meie tarbitavate seente viljakehadele. Sellel võib substraadina kasvatada mitmesuguseid söögiseeni. Seega, kui soovite kodus kasvatada taimi, võiks sellele mõelda.


Maapinnakate puiduhakkega

Pidage meeles, et laastude suurus on kõige olulisem kaalutlus, kui soovite neid kasutada kõnniteedena või maapinna kaitsmiseks ja mudaste laikude vältimiseks söögi- või mängualadel. Suuremad tükid peavad palju kauem vastu, samas kui rohelisem ja mahlasem puit laguneb kiiremini.


Paljudel juhtudel on eelistatavad suuremad laastud, kuna soovite, et materjal kestaks võimalikult kaua. Kui aga teed läbivad kasvuala ja soovite materjali hiljem multšina kasutada, võiksite kasutada kiiremini lagunevat laastu. Võite lagunenud materjali sagedamini kasutada ja asendada.


Kui kasutate seda kana- või karjaaedikus pinnakattena või allapanuna, tuleb meeles pidada teatud ainulaadseid probleeme. Valige kindlasti selline, mis ei kahjusta loomi ega soodusta hallituse ega eoste arengut.


Puiduhakke kasutamine metsloomade elupaiga arendamiseks

Lõpuks pidage meeles, et seda materjali võib loomadele elupaiga loomiseks kasutada mitmel viisil. Isegi puidust ja muudest orgaanilistest materjalidest hunnikute loomine võib teie õue meelitada ja tervitada mitmesuguseid kasulikke liike. Siiski võib seda materjali kasutada ka konkreetsete olendite jaoks spetsiaalsete elukohtade, kastide või "hotellide" loomiseks.


Lihtsalt vältige oma aias töödeldud puidu kasutamist, mis võib kahjustada metsloomi.


MetsaABC on metsafirma, mis pakub erinevaid metsateenuseid metsa majandamiseks ja ülestöötamiseks koos metsakinnistu ost  ja müügi. Võtke nendega ühendust juba täna, et saada rohkem ajaveebiga seotud päringuid ja saada teavet nende metsateenuste kohta!





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Puu langetamise planeerimine: mida tohib ja mida ei tohi ohutuse tagamiseks | Metsa ABC