Puu langetamise planeerimine: mida tohib ja mida ei tohi ohutuse tagamiseks | Metsa ABC

Metsa hooldus


Enne kui viite mootorsae oma hoovis ebasoovitava puu otsa, tutvuge selle eemaldamise õigete ja sobimatute meetoditega. Siit saat tiada, kuidas ohutult puude või
metsa langetada.

Puu langetamine ei ole kunagi lihtne töö, olgu see siis sellepärast, et see varjab teie vaatevälja, on haige või vigastatud või võtab ruumi, mida eelistaksite kasutada millekski muuks. Kui seda tööd ei tehta korralikult, võib see põhjustada olulist kahju teie kodule ja läheduses asuvale varale ning katastroofilisi vigastusi teile või pealtvaatajatele. Isegi kui raiute oma kinnistul puud, võite mõnes kohas nõuda luba. Enne alustamist kontrollige oma kohalikke eeskirju ja seejärel kaaluge neid parimaid (ja halvemaid) tavasid.

Metsa ABC on metsa ülestöötamise ja majandamise teenust pakkuv Eesti metsaettevõte, mis tegeleb ka metsa müügi- ja ostuga.

 

Puude lõikamise lubadused ja keelud

Kui eemaldatav puu pole väike – alla 15 jala kõrgune –, on purueemaldus firma palkamine kõige turvalisem valik. Järgmised juhised ja keelud kehtivad olenemata sellest, kes puu maha raiub.

TEE: olge teadlik oma piiridest

Soovitatav on palgata metsahooldus spetsialist, kui te pole kunagi varem mootorsaega kasutanud, teil pole kogu vajalikku turvavarustust või töötate suure puuga. Kuigi puu langetamine pole keeruline, nõuab see siiski ettevalmistust, keskendumist ja ettevaatust, nii et ärge tehke seda päeval, mil tunnete end halvasti. Vaadake ka ilmateade: kui sajab vihma või on väga tuuline, aodake, kuni ilm paraneb. Kui otsustate seda ise teha, vajate abilist, kes lõikamise ajal asjadel silma peal hoiaks.

ÄRGE: unustage oma turvavarustus

Isegi kui raiutav puu pole eriti suur, näiteks jõulupuu, ärge riskide turvavarustusega mitte kanda. Kuigi on hea võimalus, et kõik läheb hästi, peaks ohutus olema alati esikohal. Peaksite kandma:

Kinnised ja tugevad saapad või kingad.

Pikkade varrukatega särk ja püksid (parima kaitse tagamiseks valige mootorsae kindel riietus.)

Kandke metsaraiu või kaitsekübarat

Kaitseprillid, mis katavad täielikult teie silmad

Kõrvakaitsed – müra summutavad pistikud või kõrvaklapid

Kindad tööks

TEGE: valige sobiv varustus

Kuigi kirves võib ohutult raiuda pisikese puu või istiku, on mootorsaag ideaalne varustus enamiku sellest suuremate puude jaoks. 16-18-tolline latt sobib väikeste ja keskmiste puude jaoks ning 20-24-tolline riba sobib suuremate puude jaoks või mahalangenud suure puu lõhkumiseks kütuse saamiseks. Pidage meeles, et raskemad kettsaed võivad põhjustada käte ja õlgade ebamugavustunnet. Kettsae keskmine kaal on umbes 10–15 naela, kuid kõige raskemad mootorsaed võivad kaaluda kuni 20 naela.

Enne mootorsae kasutamist veenduge, et teate, kuidas seda käsitleda ja kas see on täielikult laetud. Kui langetate puud, mille tüve läbimõõt on 18 tolli või rohkem, on teil vaja ka paari langetuskiilu. Viimase lõikamise ajal kasutatakse neid puidust kiile, et puu ei jääks teie mootorsae sisse ega kalduks teie poole tagasi, selle asemel, et teist eemale kukkuda.

ÄRGE: langetage pimesi puud

Enne puu langetamist tuleks uurida nii puu kui ka selle ümbrust. Kas puu on teie maja või mõne muu ehitise, näiteks tara, garaaži või parkla lähedal? Kas läheduses on elektriliine? Kas puu on ebatervislik või surnud ja kas sellel on murdunud või surnud oksi? Kas puu kaldub teises suunas, kui soovite, et see langeks? Kas puu ümber on salu? Kui vastasid mõnele küsimusele jaatavalt, tuleks pöörduda puu- või metsaraie spetsialisti poole. Kui valitsevad riskantsed tingimused, ei tasu riskida, et üritada puud alla lasta.

TEE: eemaldage tüvest kõik madalalt rippuvad oksad

Kui madalalt rippuvaid oksi ei eemaldata, võib see raie protsessi raskendada. Need toimivad tõketena ümber puu perimeetri, takistades puulõikuril olemast lõikamiseks optimaalses asendis. Kui puu põrkub vastu maad, võib hiiglaslik madal oks panna puu veerema või ühele küljele nihkuma.

Kõige kindlam on kasutada mootorsaagi madalal rippuvate okste ära lõikamiseks enne puu raiumist. Konks on selles, et eemaldage ainult need oksad, mis on õlgade kõrgusel või madalamal. Kettsae kasutamine ülaltoodud asendis on äärmiselt ohtlik ja seda tuleks iga hinna eest vältida.

ÄRGE: puu lõikamisel on vaja tähelepanelikkust

Üksik inimene on tavaliselt puule liiga lähedal, et näha, kas see langeb suure puu langetamisel plaanipäraselt. Usaldusväärne abi, mida tuntakse kui vaadet, on parim viis ohutu kukkumise tagamiseks. Vaatekoht peaks asuma mõne jala kaugusel puulõhkujast. Peaks kandma pikka keppi või pulka, et hoida vaatevälja ohutus kauguses.

Koostage strateegia, kuidas teie vaatetorn hoiatab mootorsaega juhtivat inimest, kui midagi läheb valesti. Üks suhtlemisviis on see, et vaatleja koputab puuraiuja õlale kepiga, kui ta märkab probleeme – näiteks märkab pea kohal suurt jäseme kukkumist. See kraan annab märku, et töö on muutunud ohtlikuks ja annab lõikavale inimesele korralduse mootorsae maha panna ja kiiresti piirkonnast eemalduda, kasutades selleks etteantud evakuatsiooniteid.

TEE: sihtige puu poole

Kui puu hakkab langema, on see teie kontrolli alt väljas, seega otsustage enne esimese lõike tegemist, millises suunas soovite, et see langeks. Pidage meeles, et puu kaldub oma loomuliku kalle suunas. Seda saab ära hoida, kuid tavaliselt on selleks vaja rasket tehnikat kasutada ja see on parem jätta metsahooldus spetsialistide hooleks.


Mõõtke õue ja vaadake puu kõrgust, et kogu puul oleks piisavalt ruumi kindlalt maanduda. Alt vaadates võivad puud tunduda palju kõrgemad ja laiemad, kui nad tegelikult on. Puu veeremise või põrkumise vältimiseks peaks maandumisala ideaaljuhul olema veidi tasane. Soovite ka teistest puudest vaba kukkumisteed; üks langev puu võib teel alla tõmmata palju rohkem, põhjustades võib-olla katastroofilisi tagajärgi.

ÄRGE: unustage oma põgenemistee

On aeg ala puhastada, kui olete hinnanud, et puu on kindlalt teie langemise võimaluste piires, ning olete loonud kukkumisraja ja kogunud kokku oma tööriistad. Esmalt eemaldage kõik lemmikloomad, inimesed või muud asjad langeva puu eest. Planeerige ja puhastage kaks evakuatsiooniteed puu mitte langeval küljel. Ühte neist kasutate, et ohutult kukkuva puu eest põgeneda. Kuna langev puu võib olla ettearvamatu, on hea mõte planeerida kaks evakuatsiooniteed juhuks, kui puu kukub ootamatus suunas.

Evakuatsiooniteed peaksid olema üksteisest umbes 45 kraadi kaugusel, vähemalt 15 jalga pikad ja suunatud otse langevast puust eemale. Vältida tuleks pintslit, veerisid ja muid komistamisohte. Eemaldage maha võetava puu ümbrusest pintsel. Evakuatsiooniteede loomine võib tunduda vaevarikas, kuid see on parim viis suuremate kahjude vältimiseks.

MetsaABC on Eesti metsa ülestöötamise ja majandamise teenuste pakkuja, kelle meeskonnal on kahe aastakümne pikkune kogemus kohalikul metsaturul. Koos metsateenustega tegelevad nad ka metsa ostu-müügiga. Nende metsateenustega seotud lisapäringute ja teabe saamiseks võtke nendega ühendust juba täna! For more info visit our site - www.metsaabc.ee


saate lugeda ka meie viimaseid ajaveebi -



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC