Parim viis metsade majandamiseks | Metsa ABC

Metsadel on keskkonnas ja majanduses ülioluline roll. Metsad pakuvad puhast õhku ja vett, metsloomade elupaiku, suurepäraseid maastikke, vaba aja veetmise võimalusi ja üle 5000 eseme, mida me kõik igapäevaselt kasutame, kui neid hästi majandatakse.

Ülerahvastatus, haigused, putukad ja konkurents valguse, vee ja toitainete pärast muudavad metsad ebatervislikuks ja ebaproduktiivseks, kui neid ei majandata korralikult.

Metsa hooldus

Metsanikud kasutavad Metsa hooldus ja tootlikkuse säilitamiseks või suurendamiseks, samuti maaomaniku eesmärkide täitmiseks kinnistu osas mitmesuguseid metsamajandamisviise, nagu ülestöötamine, planeeritud põletamine ja ümberistutamine.

Puude koristamine

Puid raiutakse metsa majandamisel erinevatel põhjustel, sealhulgas metsa tervise parandamiseks, kasvukohal kasvavate puuliikide kontrollimiseks, teatud metsloomaliikide meelitamiseks, maaomaniku sissetulekuallikaks, saematerjali, paberi ja muu metsa tootmiseks. tooteid ning jahimeeste, matkajate ja teiste vaba aja veetmise kasutajate juurdepääsu parandamine alale.

Koristusmeetodeid on mitmesuguseid, nagu ka puude koristamise põhjuseid. Igal lähenemisviisil on oma eelised, puudused ja asjaolud, mille puhul see on parim meetod puude koristamiseks. Saagikoristusele ei saa läheneda ühemõtteliselt.

Lähedal asuvad puud võistlevad rohkem päikesepaiste, toitainete ja vee pärast. Seetõttu on nad vähem terved ja arenevad aeglasemalt. Metsamajandajad võivad areneva puistu varases staadiumis (10–15 aastat) eemaldada teatud protsendi puid, et parandada metsa tervist ja produktsiooni. See vähendab konkurentsi päikesepaiste, vee ja toitainete pärast.

Metsa “harvendatud” eemaldatakse määratud arv puid. Ülejäänud puud kasvavad kiiremini, tugevamaks ja suuremaks. Suurendades metsapõhjani jõudva päikesevalguse hulka, soodustab harvendusraie metsa alusmetsa, näiteks metsalillede ja looduslike umbrohtude kasvu. Loomad, nagu vutid ja küülikud, saavad sellest laienemisest kasu, kuna see annab neile täiendavat toitu ja katet.

Rühmavaliku saagikoristus

Väikesemahulist lageraiet, mille käigus raiutakse teatud piirkonna puuderühm pika aja jooksul, kusjuures kogu puistu raiutakse 40–50 aasta jooksul, nimetatakse rühmavalikuks.

Seda meetodit kasutatakse tavaliselt kõrgekvaliteediliste ja kõrgeima hinnaga palkide kogumiseks põhjamaa lehtpuupuistutest. Puuliigid, mis pärast saagikoristust kõige tõenäolisemalt naasevad, määratakse rühmaraie suuruse järgi. Varjutaluvad liigid õitsevad vähem kui veerandaakri suurustel aladel, samas kui päikest armastavad taimed arenevad suurematel aladel.

Tedrede, hirvede ja laululindude jaoks loob rühmavalik suurepäraseid laike uue taimestikuga. Kuna see aga nõuab hoolikat jälgimist ja regulaarset juurdepääsu kõikidele maapiirkondadele, võib see olla kulukas metsauuenduse vorm.

Single-Tree Selection Harvest

Üksikud puud, mis on ülestöötamiseks valmis, väheväärtuslikud või konkureerivad teiste puudega, eemaldatakse ühe puu valikuga. Ühe puu valikuga toodab mets pidevalt saematerjali ja mahavõetud puude asemele kerkivad uued istikud. Ühe puu valik aitab säilitada hilist suktsessioonimetsa, mis on kasulik paljudele loomaliikidele, sealhulgas oravatele ja kalkunitele.

Erinevatel põhjustel on väikestes või piiratud ruumides eelistatav ühe puu valikkorje. Üks on see, et seda tüüpi kogunemine nõuab täiendavaid sõiduteid. Lisaks võib koristamine kahjustada lähedalasuvaid puid ja raieseadmete regulaarne kasutamine kindlas kohas võib mulda tihendada. Kuna üksikute puude valik ei võimalda päikest armastavatel puudel edukalt taastuda, peavad metsamajandajad rakendama mehaanilisi või keemilisi tõrjeid, et vältida varjutaluvate liikide kasvukoha ülevõtmist.

Metsade majandamiseks või ülestöötamiseks on veel mõned meetodid, näiteks lageraie, turberaie, seemnepuude koristamine, ettenähtud põletamine ja metsauuendus. Erametsaomanikele Eestis pakuvad metsa ülestöötamise ja majandamise teenust sellised ettevõtted nagu MetsaABC.

Neil on kahe aastakümne pikkune kogemus kohalikul metsaturul, pakkudes metsa majandamise ja ülestöötamise teenuseid. Lisaks metsa ülestöötamisele ja majandamisele viivad läbi ka võsa ostu-müügi, metsakinnistu ostu, kasvava metsa kokkuostu, hakkepuidu kokkuostu ja kasvava võsa kokkuostu. Täiendavate päringute ja teenuste korral võtke nendega ühendust juba täna! lisateabe saamiseks külastage kohapeal - www.metsaabc.ee


külastad ka -

Kas talvel on võimalik puitu koristada?Puidu ülestöötamise protsess, Parim viis metsade majandamiseks,  Puidu valimine on keskkonna jaoks parim, Metsa Mõõdistamise meetodid


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Parim puit väliprojektide jaoks | Metsa ABC