Kuidas saaksime parandada puude istutamise tulemusi | MetsaABC

kasvava metsa müüki

Karen Holl ja Pedro Brancalion näitavad, et puude istutamise programmide arv on piirkondlikul ja globaalsel tasandil üha suurem, kuna puude istutamine on palju keerulisem kui nende hiljutises uuringus tundub. Nad esitavad siin oma järeldused ja soovitused nende ülemaailmsete ettevõtmiste edukuse parandamiseks. MetsaABC on metsamajandus- ja koristusettevõte, mis pakub igasuguseid metsateenuseid, sealhulgas metsakinnisvara müümist ja ostmist ning kasvava metsa müüki.

Puude istutamine on rõõm. Kaevate augu, istutate puuistiku, täidate selle mustusega ja voilaa, olete teinud midagi toredat keskkonna ja tulevaste põlvede heaks. Seetõttu pole üllatav, et valitsused, ettevõtted, kaitseorganisatsioonid ja üksikisikud kogu maailmas räägivad puude istutamisest - palju puid. Kas see on siiski nii lihtne?

Kahjuks ei. Puude istutamist on reklaamitud imerohuna mitmesuguste keskkonna- ja sotsiaalsete probleemide lahendamiseks ning on tõsi, et hästi kavandatud puude istutamine koos teiste metsakatte kaitsmise ja laiendamise strateegiatega võib tuua inimestele ja miljonitele teistele palju kasu liigid, mis toetuvad metsadele. Teisest küljest võib puude istutamine avaldada ootamatuid tagajärgi ning vajab soovitud tulemuste saavutamiseks märkimisväärset planeerimist ja pikaajalist pühendumist.

Mõistame juhiseid põnevuse suunamiseks suuremahuliste puude istutamiseks viisil, mis optimeerib eeliseid.


  1. Tuleb tegeleda metsa halvenemise põhiliste põhjustega. Suurel hulgal olemasolevaid metsi, sealhulgas vanu metsi, mida ei saaks kunagi asendada puude istandustega, hakitakse maha samal ajal, kui puude istutusprogrammide hulk ja ulatus laienevad. Keeruka metsaökosüsteemi taastamine on äärmiselt keeruline ja metsa taastamine võib võtta aastakümneid kuni aastatuhandeid. Seega on lageraie vältimine esmajärjekorras kõige olulisem ja edukam strateegia metsa katvuse suurendamiseks. See tähendab alternatiivsete tuluvormide pakkumist neile, kes hoiavad metsa oma maal, tugevdades õiguskaitset ja julgustades tarneahela sekkumist metsade hävitamise vähendamiseks.


  1. Tehke otsuseid, mis on mastaabis järjepidevad. Puude istutamise jõupingutused ulatuvad mõne puu istutamisest kooliõuele kuni triljoni puu istutamiseni kogu maailmas. Need organisatsioonid on sunnitud puid istutama erinevatel põhjustel, mis on sageli kokkusobimatud ja isegi antagonistlikud.


Näiteks võib rahvusvaheline ettevõte rahastada kaitseorganisatsiooni puude istutamiseks, et kompenseerida oma kasvuhoonegaaside heitkoguseid. Kuna kaitseorganisatsioon ei oma kinnisvara ega saa seega ohustatud liikidele elupaika pakkuda, kasutab ta raha põllumeeste maale puude istutamiseks. Põllumajandustootjad püüavad omalt poolt istutada puid piirkondadesse, kus põllukultuurid ei kasva hästi, samuti liike, mis annavad eeliseid, näiteks puuviljakultuure ja erosiooni vältimist. Kuna on olemas kompromissid, tuleb neid erinevaid puude istutamise põhjuseid kooskõlastada ja tasakaalustada.


  1. Planeerige, jälgige ja hinnake edu piisavalt pika aja jooksul, kohandades puude istutamise tehnikaid selgesõnaliselt määratletud projekti eesmärkidele. Arvestades puude istutamise stiimulite mitmekesisust, on kriitiline seada eesmärgid ette ja seejärel kaaluda mitmesuguseid küsimusi selle kohta, kuidas neid eesmärke aja jooksul kõige paremini täita. Kas on hädavajalik näiteks puid istutada või taastub mets ise (nagu mõnikord)? Kui tuleb istutada puid, siis millised liigid arenevad kõige tõenäolisemalt teatud kohas ja aitavad projektil oma eesmärke saavutada? Aga puud? Kes nende eest hoolitseb? Kuidas me teame, kas projekt õnnestus või peame muudatusi tegema? Uut metsa tuleb jälgida ja majandada vähemalt paar aastakümmet, kuna metsade taastumine võtab kaua aega.


  1. Keskenduge pigem metsale kui puudele. Metsades elavad mitmesugused taimed, sealhulgas maitsetaimed ja viinapuud, aga ka linnud, loomad, putukad, seened ja palju muud. Teised liigid täidavad ökosüsteemis olulisi funktsioone, näiteks seemnete levitamine ja taimede tolmlemine. Seega ei puuduta see ainult puude istutamist; aga ka strateegia määramine, mis taastab metsa ökosüsteemi tervikuna, mis on ülioluline kõigi ökosüsteemiteenuste pakkumiseks, mida inimesed puude istutamisest eeldavad, näiteks tolmlemine, veepuhastus ja erosioonitõrje.

  2. Korraldage maastikul mitmesuguseid maakasutusi. Võimalus õigesti tasakaalustada puude istutamise paljusid eesmärke nõuab piirkondlikku koostööd erinevate maakasutustega. Mõned alad säilitatakse ja taastatakse, et anda eeliseid bioloogilisele mitmekesisusele ja süsiniku sidumisele, teisi aga puidu ja tselluloosi tootmiseks. Põllumajandustootjad nõuavad säästva põllumajandustootmise jaoks metsandust. Selle tasakaalu saavutamine on kriitilise tähtsusega, et vältida põllumajandustegevuste nihutamist, mis võivad põhjustada raadamist mujal.


  1. Tuleks tagada kõigi sidusrühmade kaasamine otsustusprotsessi. Rahvusvaheliste organisatsioonide või riikide valitsuste ülalt-alla programmid on ikka ja jälle ebaõnnestunud, sest istutatud puid ei hooldata, põllumajandustootjad kasutavad seda piirkonda kariloomade karjatamiseks või maa eemaldatakse põllumajanduslikel põhjustel. Tagamaks, et kõik on pardal ja nende nõudmistega arvestatakse, tuleb erineva suurusega sidusrühmad kaasata dialoogidesse alates planeerimisetapi algusest kuni projekti hindamise ja juhtimiseni.


Puude istutamisel on mitmeid potentsiaalseid eeliseid, kuid seda tuleb vaadelda kui keerukate keskkonnaprobleemide mitmekülgse lahenduse ühte komponenti, mis peab algama elupaikade hävitamise ja halvenemise põhjuste vähendamisega. Metsateenuste saamiseks võtke MetsaABC -ga ühendust juba täna! Lisateabe saamiseks külastage kohapeal - www.metsaabc.ee


külastad ka -

Kas talvel on võimalik puitu koristada?Puidu ülestöötamise protsess, Parim viis metsade majandamiseks,  Puidu valimine on keskkonna jaoks parim, Metsa Mõõdistamise meetodid

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Puu langetamise planeerimine: mida tohib ja mida ei tohi ohutuse tagamiseks | Metsa ABC