Puu Tagumiku Tähtsus | Metsa ABC

 

Puu tüve alumist poolt nimetatakse tagumikuks ja see erineb välimusega puu okstest, juurtest ja ülemisest pagasiruumist. Puu "tagumik" asub juurte kohal, kuid erineb tüvest, mis jätkub ülespoole kuni otspungani. Metsaraied viitavad puu tagumikule kui langetatud puu alumisele palgile. Esialgne lõikamine algab peaaegu alati puu tagumikust või alusest. Kui müüakse ja muudetakse puidutooteks, on see puu kõige väärtuslikum komponent. MetsaABC on Eestis asuv metsaettevõte, millel on aastakümnete pikkune kogemus kohalikul metsaturul. Samuti korraldavad nad Metsakinnistu ost  ja kasvavate metsade ostu -müüki.


Kui puuhaigus avastatakse maapinnal või selle lähedal, on ka puu tagumik märkimisväärne. Puude/metsaomanike ja majandajate jaoks on tagumikmädaniku tekitajad suur probleem. Puu tugisüsteemi õõnestab lõpuks basaalmädanik, mis lõpeb tüve kokkuvarisemisega ja puu võimaliku surmaga. Puidukasvataja jaoks on puu tagumik selle kõige tulusam osa. Kui puutüvel, mis on määratletud kui puutüve esimesed 16 jalga, on viga, kannatab puu saematerjal oluliselt.


Tagumikmädaniku mõju puudele


Tagamädanik on raske puuhaigus, mis mõjutab mingil moel kõiki liike. Tagumikmädanikku põhjustavad seened, mis ründavad puutüve suurima läbimõõduga niisket, hapra ja halvasti kaitstud põhjaosa.


Puu tüve varre alumine ots puutub kokku maaga, muutes selle nüüd mädanema. Kui puu tagumik on nakatunud, võivad rünnata ka juured, mille tulemuseks on juuremädanik. Need haigused võivad tõenäoliselt kahjustada ksülemkoe transpordiomadusi, mis asuvad puukoore all olevas kambriumi piirkonnas. See nõrgendab ka varsi, paljastades taime kukkumise.


Puu tagumiku mädanik võib levida juurtele ja / või üles ja puu "sektsiooni", moodustades umbkaudu koonilise surnud mädanenud puidu veeru, mille suurus on proportsionaalne puu vanusega ja võimega jagada ja peatada levik.


Need puidu lagunevad haigused võivad alata juure- või tagumikuhaigustena, kuid võivad avalduda ka nii juure- kui varremädanikuna. Basidiomycota või seen on kõige levinum põhjus. Nad võivad pääseda läbi puu alumiste okste haavade või otse juurte kaudu.


Mis on puu tagumiku paisumine?


Kõik puud kitsenevad mingil määral, kuid kõige väärtuslikumad puidupuud säilitavad "silindrikujulise" kuju, mis ulatub tüvest ülespoole. Tagumiku paisumine on puude varre tagumiku täiendav pikendamine tavalise kännuraami kohal, mis on loomulik mõnedel puuliikidel (eriti puudel märgadel kohtadel nagu küpress ja tupelokumm).

Tagumiku turse sees olevat kõva puitu saab kasutada ehitusmaterjalidena, näiteks puiduhake ja eritooted, kuid ainult sellisena. Ehituspalkide puhul soovitatakse puidulõikureid lõigata paisutuse kohal. Tagumiku paisumist nähakse spoonipalkide veana.


MetsaABC Metsakinnistu müük koos kõigi muude metsaga seotud teenustega, sealhulgas metsa majandamine ja ülestöötamine, metsakinnisvara ostmine, kasvavate põõsaste ostmine, hakkepuidu ostmine ja kasvava metsa ostmine.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Puu langetamise planeerimine: mida tohib ja mida ei tohi ohutuse tagamiseks | Metsa ABC