Mis põhjustab puu surma? | Metsa ABC

 

Puudel on märkimisväärne võime taluda mitmesuguseid kahjulikke kemikaale, mis on alati nende ümbruses. Puud on miljonite aastate jooksul arenenud, et kaitsta oma juuri, tüvesid, jäsemeid ja lehti mitmesuguste stresside eest, mis neid hammustavad, põletavad, näljutavad ja mädanema panevad. On tähelepanuväärne, kuidas puu eraldab end osadeks, et hoida ära surnud puit ja haigused, kuivab, et vähendada põua mõju, ja veritseb, et vabaneda ohtlikest putukatest. Metsa ABC on Eesti ettevõte, mis osutab metsateenuseid koos Metsakinnistu ost -müügiga.


Kõik puud, me teame, surevad lõpuks. Iga metsa jäänud täiskasvanud puu kohta on sadu istikuid ja istikuid, kes surevad. Igas vanuses puud alluvad mingil hetkel samadele jõududele ja ainult kõige kohanemisvõimelisemad (ja sageli õnnelikud) isikud elavad vanaduse nägemiseks.

Puu sureb peamiselt keskkonnatingimuste, ohtlike putukate ja haiguste, katastroofide, vanusega seotud kokkuvarisemise (nälgimise) ja loomulikult saagi tõttu. Enamikul juhtudest juhtub surm paljude, kui mitte kõigi nende sündmuste üheaegse toimumise tagajärjel. Vaatame igaüks eraldi.



Ebasoodne keskkond

Puu või maapinna seisund, kus puu elab, määrab lõpuks sellele puule asetatud stressori. Põua ajal võib kuivas kohas kasvav põuatundlik puu alluda veepuudusele. See puu võib seevastu olla haavatavam mõne muu eluohtliku põhjuse suhtes. Näiteks võib haigus, mis näib puu hävitavat, olla peamise keskkonnaprobleemi kõrvalmõju.


Puude jaoks ebasoodsate keskkonnatingimuste näited on halvasti kuivendav pinnas, põudmuld, soolane muld, õhu- ja maapinnareostus, liigne päikeseküte või külmad piirkonnad ning mitmesugused muud tegurid. Istutamisel on väga oluline teada puu geneetilist taluvust erinevat tüüpi keskkonnatingimuste suhtes. Paljud puud võivad kohaneda karmide tingimustega, kuid peate teadma, millised liigid sobivad teatud kohtadele.


Haigused ja kahjulikud putukad

Nakkushaigused nagu Hollandi jalakas ja kastanipõletik on tapnud terveid metsi kogu Põhja -Ameerikas. Seevastu kõige levinumad haigused on oma mõju poolest peenemad, tappes palju rohkem puid kui virulentsemad liigid ning maksavad metsa- ja õuepuuomanikele miljardeid dollareid metsatoodangust ja puude näidisväärtusest.


Armillaria juuremädanik, tamme närbumine ja antraknoos on nende hulgas kolm tõsist "tavalist" haigust. Kui neid nakkusi ei väldita ega ravita, satuvad nad puude sisse lehtede, juurte ja koorehaavade kaudu, kahjustades veresoonkonda. Ennetus on looduslikes metsades ainus majanduslikult otstarbekas alternatiiv ja see on metsamehe metsakasvatusstrateegia oluline komponent. Kahjulikud putukad on oportunistlikud ja ründavad sageli taimi, mis on saanud keskkonnaprobleemide või haiguste tõttu stressi. Nad ei saa mitte ainult puid otseselt tappa, vaid võivad edastada ka haigusseeni peremeespuult teistele selle piirkonna puudele. Putukad võivad toitu ja pesakambreid otsides puurida puu kambri kihti või nad võivad selle surnuks lüüa. Männimardikad, mustlasliblikad ja smaragdist tuhapuurid on kõik kahjurid, mida vältida.


Katastroofilised juhtumid

Nii suures metsas kui ka linnapiirkonnas on katastroofiline juhtum alati võimalik. Puud, nagu iga muu vara, on haavatavad või hävitatud. Paljudes olukordades ei hävitata puid, vaid vigastatakse neid nii kaugele, et nende elujõud on kadunud, võimaldades putukatel ja haigustel puu haavatavust ära kasutada.


Metsatulekahju ajal või siis, kui puud puutuvad kokku tornaado jõuga, võivad puid oluliselt kaotada. Kui jäsemete massi suhtes tundlikele liikidele ladestatakse paks jää, on tulemuseks jäsemurd, mis on puudele laastav. Üleujutusvesi, mis ei taandu kiiresti, võib juurte hapnikusisaldust nõrgendada nii kaugele, et puu võib kahjustuda. Põud tapab kiiresti niiskust armastavaid puuliike ja võib pika aja vältel mõjutada kõiki puid.


Vanemaks saamine

Puudel, mis jäävad ellu küpsuse ja vanaduseni, on hiline suremisprotsess, mis võib kesta aastakümneid (pikaealiste liikide puhul). Moodulpuu kasvab kahjustatud ja haigete piirkondade ümber. Isegi kui puu areneb, väheneb tema võime end ülal pidada ja ta kaotab piisavalt lehti niisutamiseks ja toitmiseks.


Epicormic võrsed või uued ebaküpsed oksad püüavad aidata iidsel puul säilitada oma elujõudu, kuid need on nõrgad ja ebapiisavad, et säilitada elu väga kaua. Küps puu mureneb järk -järgult oma raskuse all, pakkudes järgnevatele taimedele toitaineid ja mustust.


Puidu ülestöötamine

Tuletame meelde, et puud surevad, kui need maha võetakse. Puud on aastatuhandeid oma puidu kaudu inimkonnale ja tsivilisatsioonile toitu pakkunud ning need jäävad inimkogemuse oluliseks elemendiks. Professionaalsed metsamehed töötavad väsimatult, et tagada juurdepääsetava puidumahu pidev pakkumine, tagades samas ka puude ülejäägi. Mõned peavad metsade hävitamist ülemaailmseks probleemiks, mis süveneb.


MetsaABC pakub Metsakinnistu müük ja ostmist koos metsa majandamise ja ülestöötamisega, kasvava metsa, hakkepuidu ja kasvavate põõsaste ostmist. Võtke MetsaABC -ga ühendust juba täna metsa ja selle teenustega seotud päringute korral!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Types, Pros & Cons of Clear-Cutting | metsaABC