Puude müümisel koristatud esmased puittooted | Metsa ABC

 

Saagikoristuse ajal müüdava puidu väärtus on võrdeline esemete väärtusega, mida need puud võivad toota. Üksikud puud puistutes kasvavad sageli väärtuslikumaks, kui nende kõrgus ja läbimõõt suurenevad, mille tulemusel hakatakse pakkuma täiendavaid "tooteklasse". Metsamehed viitavad puude väärtuslikumaks klassiks kujunemisele kui "juurdekasvule", mis toimub kogu majandatud metsa elu jooksul. MetsaABC pakub Eestis erinevaid metsateenuseid, sealhulgas kasvavate metsa ost ja ostmist.


Kui rand on korralikult hooldatud, kasvavad parimate kvaliteediga parimatest puuliikidest koristamise ajal kõrge väärtusega männi- ja puidusaepuit, ahju- ja männipuid. Harvendusraie nendes puistutes võib alata juba 15-aastaselt, eesmärgiga valida välja ja eemaldada madalama, kuid olulise väärtusega kehvema kvaliteediga puud. Tselluloos, supermass ja laastu-n-saag on varase hõrenemise ajal leitud madalama väärtusega toodete hulgas.


Tooteklassi läbimõõt on levinud viis toodete klassifitseerimiseks. Läbimõõtu mõõdavad rindade kõrgusel metsamehed (DBH). Tavalises puidu müügilepingus on määratletud järgmised tooteklassifikatsioonid:


Pulpwood

Kuigi see on puude müügi ajal kõige odavam kaup, on see puistu harvendamiseks ülioluline. Sellel on väärtus ja kui see õigesti koristatakse, teenib see teatavat tulu, jättes puudele suurema tulevase väärtuse. Pulpwood pärineb pisikesest puust, mille rinna kõrgus on 6–9 tolli (DBH). Paberipuud lõhutakse väikesteks tükkideks, töödeldakse keemiliselt ja muudetakse paberiks. Paberipuidu mahtu mõõdetakse standardnöörides või massi järgi tonnides.


Canterwood

Seda sõna kasutatakse kohapeal paberipuidu suuruste männipuude tähistamiseks, millest saab lisaks paberipuidu laastele lõigata ka ühe 2 "× 4" plaadi (mitte segi ajada hakkepuuga). “Superpulp” on veel üks canterwoodi nimi. Kuigi supermass on tavalisest paberipuidust väärtuslikum, pole selle jaoks alati turustusvõimalusi. Canterwoodi kaalutakse tonnides või mõõdetakse standardsete nööridega.


Palletwood

Palletwood on madala kvaliteediga lehtpuidu turg, mis ei vasta saematerjali standarditele. Nendel alustel on vähe võimalusi kvaliteetse saematerjali tootmiseks ja neid on halvasti hallatud optimaalse lehtpuu saematerjali tootmiseks. Seda turgu leidub sageli piirkondades, kus on palju mäestiku lehtpuuressursse. Nendest puudest valmistatakse kaubaaluste liistud, mis saetakse liistudeks. Skrag on teine ​​mõiste kaubaalusele.


Chip-n-saw

Erinevalt lehtpuust lõigatakse see toode puudelt, mis liiguvad paberipuidust saepuidu suuruseks. Nende puude DBH on tavaliselt vahemikus 10 kuni 13 tolli. Need keskmise suurusega puud genereerivad laastu- ja saagimisprotsesside abil nii paberipuiduhake kui ka väikese mõõtmega puitu. Chip-n-saw tugineb suuresti puu kvaliteedile ja kõrgusele, et lõigata välja sirged naastud. Tavaliselt mõõdetakse seda kaupa tonnides või standardsete nööridega.


Lehtpuu saematerjal ja mänd

Lehtpuu ja okaspuu saematerjal on kahte tüüpi saematerjali jaoks koristatud puud. Lehtpuidust ja männipuust saetakse tavaliselt puud, mille läbimõõt on suurem kui 14 ”DBH. Puud hakitakse saematerjali jaoks maha, kuid osa liigsest materjalist muudetakse laastudeks, mida kasutatakse kütusena või paberina. Saematerjali mõõdetakse lauajalgades või tonnides. Nende puude väärtuse määrab enamasti nende kvaliteet, mis on määratletud sirgete, tugevate palkidena, millel on vähe defekte. 


Spoon

Nendest puudest valmistatakse kooritud või viilutatud puidust spoonid ja vineer. Tooteklassi kuuluvad puud, mille läbimõõt on vähemalt 16 tolli. Puu tehakse tohutu treipingi abil õhukesteks puitlehtedeks. Sõltuvalt puuliigist kasutatakse seda vineeri ja mööbli tootmisel. Spoonide ja vineeri kaalumiseks kasutatakse tonni laudjalga. Puu kvaliteet mõjutab selle hinda suuresti.


MetsaABC on metsa ülestöötamise ja majandamise teenuste pakkuja, kellel on aastakümnete pikkune kogemus kohalikul metsaturul. Lisaks erinevatele metsadega seotud teenustele pakuvad nad metsaomanikele ka kasvavat metsa müük ja kokkuostu ning osutavad metsaomanikele raie- ja majandamisteenuseid, lähtudes metsa seisundist ja kokkulepitud hinnast.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Puu langetamise planeerimine: mida tohib ja mida ei tohi ohutuse tagamiseks | Metsa ABC