Mille poolest erineb metsamajandamine tänasest või tulevasest metsast saadavast tulust? | Metsa ABC

 

Milliseid metsa majandamise tehnikaid tuleks kasutada, kui eesmärk on maksimeerida tulu metsa müük täna või jätkata metsa kasvatamist, samal ajal seda raiudes? Kas sellises olukorras on võimalik teha häid ja halbu otsuseid?


Kasvav metsa müük on kindlasti vastutustundlik ja ebameeldiv tegevus, kuid see on mingil ajal vajalik, sest metsa väärtus ei parane vananedes rahaliselt ega keskkonnakaitse seisukohalt. Loomulikult võib metsaomanik valida, kas ta ei majanda oma metsa ja laseb sellel laieneda, kuni loodus sekkub, või müüb kogu oma metsavara ja on vaba igasugustest kohustustest. Tänapäeva metsaomanikud saavad neid otsuseid teha.


Metsaekspertide sõnul pole täiesti halbu viise asjadega tegelemiseks ning iga metsaomanik teeb metsa kohta otsuseid, lähtudes oma eelistustest ja vajadustest. Samuti on oluline meeles pidada, et metsaomanikud on kõik erinevad ja soov saada raha „kohe“ on sama suurepärane lahendus kui „praegune metsaaeg, tulevane rahavalik“. Tähtis on ainult see, et metsaomanikule ei tekitataks kahju, st et ta ei takerduks ebaausate metsamaaklerfirmade võrku, kes ostavad metsakinnistuid ja raieõigusi murdosa turuväärtusest, võimaldades metsaomanikul teha ühe lepingu alusel täiendavaid istutus-, hooldus- või muid töid.

Enamiku raha metsast väljavõtmine pole alati vajalik

Tõepoolest, metsa pole vaja kirvega joosta eesmärgiga hobune rikkaks teha; sellegipoolest, et mets oleks võimeline inimestele neid loodus- ja tervislikke väärtusi ja hüvesid pakkuma, on vaja tagada, et mets ise on suurepärane ja püsti. Kuid elujõuliste puude sirgumiseks tuleb teha vajalik hooldus ja harvendusraie. See on eriti oluline juhul, kui metsaomanik arvab, et lageraie võib tulevikus olla vajalik, sest kui metsa hooldatakse hästi, on tulevikus võimalik teenida rohkem tulu kui mets, mis ei ole metsaomaniku hoolitsust saanud .

Igasugune raie on kahjuks teadmatuse või valehäbi tulemus. Mets, nagu peenra porgandid, tuleb "kammida". Metsa seisundi parandamiseks tuleb luua ruumi elujõulistele puudele. Samuti tasub meeles pidada, et isegi lageraie korral saavad isikud, kes metsa ei majanda ja kasvatavad, tulevikus vähem raietulu.

Isegi kui metsaomanikul puuduvad vajalikud oskused ja varustus, võivad nad alati loota suurepärastele sõpradele, kuid peaksid meeles pidama, et isegi hooldusraiete puhul ei pea ta alati selle kõik kinni maksma. Tegelikkuses saab müüa ja saada kasu paljudest hooldusraiete vormidest.


Enne metsa oksjonile panemist võib kaaluda erinevaid samme

Olgu eesmärgiks metsa pikaajalise seisundi parandamine või võimalikult kiire kasumi teenimine, saab MetsaABC kogenud metsaspetsialistide meeskond metsaomanikku aidata. Siiski tuleb teatud elemente eelnevalt kaaluda, et omaniku nägemus vastaks oksjoni võitnud metsafirma nägemusele ning et kaks põhilist, kuid ristuvat lähenemist metsa majandamisele väldiksid metsanduses kokkupõrkeid.

Oksjoni planeerimisel on vajalik raietööde hoolikas ettevalmistus, samuti kokkulepe teatud reeglites. Kui seda ei tehta, on metsaettevõttel võimalik õigusakte tõlgendada viisil, mis ei pruugi saavutada metsaomaniku eesmärki kaitsta metsa väärtust tulevikuks.



Source Url :- https://metsaabc-estonia.medium.com/mille-poolest-erineb-metsamajandamine-t%C3%A4nasest-v%C3%B5i-tulevasest-metsast-saadavast-tulust-metsa-abc-9052a61d91f4


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Parim puit väliprojektide jaoks | Metsa ABC