Kas metsa hind on kõrgeim Eesti metsaga kaetud piirkondades? | Metsa ABC

Eesti on riik, kus on palju metsi. Mõnes Ameerika Ühendriikide maakonnas on metsade pindala suurem kui teistes. Metsarikka riigina on Eestis ka mitmeid ettevõtteid, nagu MetsaABC, mis pakuvad metsa majandamise ja metsa ülestöötamise teenuseid ning palju muid teenuseid. Samuti viivad nad läbi metsamaa ostu ja müüki, kuna metsaomanikel on metsa majandamine keeruline. Millistes Eesti piirkondades on suurim mets ja kus maksab mets kõige rohkem?


Millised on Eesti metsa ressursid ja liigid?

Kõigepealt Eesti metsamaa lühikirjeldus. Eesti Vabariigile kuulub ligikaudu 40% 2,2 miljonist hektarist metsa (peaaegu pool Eestist). Võrdluseks, mitmete allikate hinnangul eksisteeris sajandivahetusel 20–32 protsenti metsast. Looduslike ja metsaniitude laienemine ning põllumajanduspiirkondade vähenemine on toonud kaasa metsamaa suurenemise. Suurem osa metsadest on igihaljad või segatud. Mänd, kuusk, haab, hõbe -kask ja udune kask on Eesti metsades kõige levinumad puuliigid. Laialehiseid metsi napib. Seetõttu muutuvad suurelehised puud nagu pärn, vaher, saar, tamm ja jalakas üha harvemaks.

Millistes maakondades on Eestis kõige rohkem metsamaad?

Hiiumaa on Eesti metsaseima maakond. Hiiumaal on enim levinud männimetsad. Kõige levinumad puuliigid on mänd, kask ja kuusk. Üle 32% kogu metsaalast on range kaitse all, samas kui peaaegu 11% -l on majandamispiirangud.

Viljandi, Pärnu, Ida-Viru ja Lääne-Virumaa on elanike arvult Hiiumaast napilt tagapool. Nendes maakondades on kõige levinumad puuliigid mänd ja kased, millele järgnevad kuusepuud.

Kui palju maksab metsamaa kõige metsaga kaetud aladel?

2017. aasta statistika põhjal on metsamaa hinnad maakonna kohta maakonnas kõige metsarikkamates piirkondades võrreldes teiste piirkondadega suhteliselt odavad. Kui Hiiumaal müüdava metsa hektari keskmine hind on 2437 eurot, on Viljandimaal kõige kallim metsamaa - 2925 eurot hektari kohta.

Kus on kõige vähem metsamaad?

Tartu, Eesti väikseim maakond, vaid 37,8% territooriumist on kaetud metsaga. Erinevalt kõige tihedamalt metsaga kaetud piirkondadest on Tartumaal võrdselt esindatud nii männi- kui ka segametsad, mis moodustavad vastavalt 21% ja 20% kogu metsast.

Kas metsamaa on vähem metsaga piirkondades kallim?

Lühike vastus on, et ei ole. Kuigi Tartumaal on metsasus madal, ei mõjuta see metsamaa hinda. 2017. aasta statistika järgi oli Tartumaa metsamaa keskmine hind 2687 eurot hektari kohta, mis on võrreldav Eesti riigi keskmisega.

Millises maakonnas on kõige kallim metsamaa?

Võrumaal on Eesti kõrgeim metsamaa hind hektari kohta - 4 185 eurot 2017. aastal. Seda on raske uskuda, arvestades, et Võrumaa korterite ruutmeetrihinnad on ühed madalaimad Eestis. Kõrgeim metsatehingu eest makstud hind oli 14 482 eurot hektari kohta.

Milline maakond pakub metsamaa osas parimat hinna ja kvaliteedi suhet?

Läänemaa on keskmise hinnaga 2047 eurot hektarilt suure tõenäosusega odavaim metsamaa. Hektar metsamaad müüdi kõige väiksema keskmise hinnaga tehinguga juba 196 euro eest.

Kas maa hinda mõjutab metsa hulk?

Lõpuks ei mõjuta metsamaa keskmine hind ühe hektari metsamaad. Suurima metsaga kohtades pole maa väärtused kõige kõrgemad. Metsade vähesus mõjutab kulusid vähe. Metsa hinna määramisel on suurem mõju erinevatel geograafilistel piirangutel, nagu juurdepääsetavus ja pinnas, samuti raiumiseks kättesaadava metsa kvaliteet.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Parim puit väliprojektide jaoks | Metsa ABC