Metsa lagunemine ja metsade hävitamine

 


Metsa seisundi halvenemine või metsade hävitamine on põhjustatud puude vähenemisest, metsa bioloogilise mitmekesisuse vähenemisest või metsastruktuuri nihkumisest vähem tervislikule seisundile. Termin "lagunemine" viitab konkreetsete metsaomaduste kadumisele või lagunemisele. Metsa seisundi halvenemine, Metsa hooldus mille põhjustavad peamiselt keskkonnaalased ja inimtekkelised muutused, võib kaotada kogu metsakatte ja bioloogilise mitmekesisuse. Metsa nõuetekohane hooldamine võib kaitsta metsi degradeerumise ja metsade hävitamise eest.

Näiteks võib metsa seisundi halvenemist määratleda kui metsaala hävitamist happevihmade või tulekahjude tagajärjel. Metsa seisundi halvenemine on metsa võime kaotada tervislikke ökosüsteemi tooteid ja teenuseid, nagu puit ja muud kaubad, bioloogilise mitmekesisuse toetamine, süsiniku ladustamine jne, keskkonnaseisundi ja inimtekkeliste muutuste tagajärjel.

Kõige tõsisemad ohud metsadele on kogu maailmas metsade hävitamine ja seisundi halvenemine. Kui metsad viiakse muuks kui metsakasutuseks, näiteks põllumajanduseks või teedeehituseks, toimub metsade hävitamine. Kui metsaökosüsteemid kaotavad võime pakkuda inimestele ja keskkonnale kriitilisi tooteid ja teenuseid, toimub metsa seisundi halvenemine. Alates 1960. aastatest on hävinud enam kui pool maailma troopilistest metsadest ja igal sekundil hävib või rikutakse tugevalt üle ühe hektari troopilist metsa. See tõsine ja surmav mõju metsadele ei piirdu troopikaga; veised, putukad, haigused, metsatulekahjud ja muu inimtegevusega seotud tegevus mõjutab hinnanguliselt 3,7 miljonit hektarit Euroopa metsi.


Metsa lagunemise ja raadamise põhjused

Kliimamuutused: Metsa degradeerumist süvendavad muutused globaalses keskkonnas, mis on põhjustatud keskmise atmosfääri temperatuuri olulistest muutustest. Pikenenud põud ja erakordselt kuivad või külmad perioodid on nende kliimamuutuste tagajärg, mis loob puude kasvuks ebasoodsad tingimused. Põud ja pikaajalised kuivad tingimused võivad metsasid läbivad veekanalid kuivada, piirates puude ja liikide arvu sellistes kohtades. Kliimamuutused mõjutavad tõsiselt metsaökosüsteeme. Loomad on enamikus olukordades sunnitud rändama teistesse piirkondadesse, halvendades metsaökosüsteemide kvaliteeti.

Metsatulekahjud: kuivades troopilistes metsades levinud metsatulekahjud on peamine metsade hävitamise allikas. Metsatulekahjud võivad tekkida erinevatel põhjustel, sealhulgas looduslikel, tahtmatutel ja tahtlikel põhjustel. Tuhanded aakrid puid ja taimkatet hävitatakse iga kord, kui metsatulekahju tekib. Metsatulekahjud esinevad peaaegu igal aastal maailma erinevates metsaregioonides, millel on pikaajaline mõju majandusele ja bioloogilisele mitmekesisusele.


Kahjurid ja haigused: Metsaalasid ja taimkatet mõjutavad kahjurid ja haigused sarnaselt põllumajandustehnikaga, kus põllumajandustootjad kaotavad saagi ja loomade produktiivsuse. Terve aasta jooksul hävitavad kahjurid ja haigused suure hulga puid ja taimkatteid. Konkreetsete taime- ja loomaliikide kadu on põhjustanud metsa teatud osade, näiteks bioloogilise mitmekesisuse ja toiduahela ühenduste, kvaliteedi languse.

Õhusaaste: Metsa halvenemist süvendab õhusaaste. Ohtlike gaaside ja saasteainete õhusaaste põhjustab atmosfääri hapestumist ja happevihma, mis kahjustab puid ja taimestikku. Happevihm halvendab puude fotosünteesikriitilisi lehti ja taimestikku, samuti metsi toetavate veesüsteemide happesust. Happevihm sisaldab happelisi elemente, mis võivad kahjustada üliolulisi metsaökosüsteeme ja bioloogilist mitmekesisust.

Metsa killustatus: metsa killustatus võib samuti aidata kaasa keskkonnakahjustustele. Hiiglaslike metsaalade jagunemist väiksemateks fragmentideks nimetatakse killustatuseks. Looduslikud sündmused, nagu tektoonilised nihked või üleujutused, on kõige levinumad põhjused. Killustumine kahjustab tervislikke ökosüsteeme, sest tohutud metsloomad õitsevad pigem suurtes metsapiirkondades kui eraldatud metsakillud. Toiduahela vastastikmõjusid ja vastastikuseid seoseid metsa füüsilistes elupaikades muudab killustatus ka.

Maareostus: külgnevate puude ja nende ökosüsteemide lagunemine on üks maareostuse katastroofilisi tagajärgi. Erinevate kemikaalide heitmine metsavööndite kõrval asuvale maale muudab keskkonna puudele, taimedele ja loomaliikidele ebameeldivaks. Kemikaalid saastavad taimi ja jõgesid, mida loomad neelavad, häirides nende interaktiivseid toiduahelaid.

Pinnase erosioon ja settimine: Kuna paljud stabiilsed maad, mis toetavad terveid, rikkalikke ja väärtuslikke küpseid metsi, kaovad jõekalda erosiooni ja settimise tõttu, on mullaerosioon ja settimine seotud metsade seisundi halvenemisega. Uuringute kohaselt on selline metsa lagunemine levinud mägipiirkondades.


Miks see on oluline?

Elurikkus: Metsad sisaldavad üle 80% kogu maailma maismaa elurikkusest, ulatudes arktilistest mändidest troopiliste vihmametsadeni. Paljud liigid seisavad metsade seisundi halvenemise ja hävimise tõttu väljasuremises ning kahjustatakse metsade võimet pakkuda kriitilisi teenuseid, nagu puhas õhk ja vesi, tervislik pinnas põllumajanduseks ja kliima reguleerimine.

Jätkusuutlikud elatusvahendid: metsad annavad elatist kogu maailmas 1,6 miljardile inimesele, kellest miljard on vaeseimate seas. Metsade hävitamine ja metsade seisundi halvenemine avaldavad otsest ja käegakatsutavat mõju nende ebasoodsas olukorras olevate inimeste elule. Näiteks mõjutab mulla hea erosioon 52 protsenti kogu põllumajandusmaast. Puude maastikult eemaldamisel suureneb toidupuudus.

Kliima leevendamine ja kohanemine: Maailma metsad neelavad igal aastal 2,4 miljardit tonni süsinikdioksiidi (CO2), moodustades kolmandiku fossiilkütuste põletamisel aastas eralduvast süsinikdioksiidist. Metsade hävitamine ja metsa lagunemine eraldavad atmosfääri 4,3–5,5 GtCO2eq aastas süsinikku. Kliimamuutuste vastu võitlemiseks on selle tohutu süsinikdioksiidi kaitsmine ja taastamine ülitähtis.

Metsad on olulised ka kliimamuutustega kohanemiseks. Need pakuvad kliimašoki korral toiduainete turvavõrku, vähendavad õnnetuste, näiteks rannikualade üleujutuste ohtu ning aitavad kontrollida veevooge Raiejäätmete müük  ja mikrokliimat. Nende metsaökosüsteemide tervise parandamine ja säästlike majandamismeetodite rakendamine suurendab inimeste ja looduslike süsteemide vastupidavust kliimamuutuste mõjudele.

MetsaABC on Eestis asuv ettevõte, millel on aastakümnete pikkune kogemus kohalikul metsandusturul ja kes pakub oma teenuseid metsade heaolu huvides. Nende pakutavad teenused hõlmavad metsa ülestöötamist, mis tagab metsa jätkusuutlikkuse tulevikus, metsakinnistute ostmist, hakkepuidu ostmist ja müüki virnastatud võsade kujul või raiejäätmete ost u ja müüki, kasvavate põõsaste ostmist hakkepuidu saamiseks, metsade majandamine lühi- ja pikaajalisel kokkuleppel ning kasvava metsa ostmine kokkulepitud hinna ja metsamaterjali alusel. Metsateenuste saamiseks pöörduge nende poole !!!


  Raiejäätmete müükRaiejäätmete ostVõsa müükMetsa Hooldus  Võsa raie    


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Puu langetamise planeerimine: mida tohib ja mida ei tohi ohutuse tagamiseks | Metsa ABC