Millised On Erinevad Metsatüübid? | Metsa ABC



Metsa on lihtsas keeles puuderühm. On metsa ülestöötamise ja majandamisega tegelevaid ettevõtteid, näiteks Metsa ABC. Nad töötavad ka metsa müük ja ostude jaoks. Üldiselt on metsa kolme tüüpi troopilisi, parasvöötme ja boreaalseid metsi. Samuti jagunevad need laiad rühmad veel väiksemateks alamkategooriateks.


  1. Troopilised metsa


 23,5 põhjalaiuse ja 23,5 lõunakraadi laiuskraadil leidub troopilisi vihmametsasid. Kogu aasta jooksul on selle metsa temperatuur vahemikus 68–77 kraadi Fahrenheiti. Maa kogu ökosüsteemi hulgas on troopilises vihmametsas metsas suur liikide mitmekesisus. Neil on aastas keskmiselt 10 tolli vihma ja talve ei esine. Nendes metsades toimub niiske õhu ja kõrge temperatuuri tõttu lagunemine väga kiiresti. Suur sademete hulk võtab metsa mullast ära vajalikud toitained. Seetõttu on troopiliste vihmametsade mullatoitained üsna kehvad.


Troopilised metsa võib jagada järgmiselt:


  • Igihaljad metsa: Neil on igal aastal palju sademeid, mistõttu nad ei kuiva kunagi.

  • Hooajaline: neil on lühike kuiv hooaeg ja igihaljas taimestik.


  • Kuiv: Need puud kaotavad pika kuivaperioodi jooksul lehti.


  • Montane: Suurem osa sademetest, mida nad saavad, on udust ja udust, mis tõuseb madalikult, ja seetõttu on see tuntud ka kui pilvemetsad.


  • Troopiline ja subtroopiline okaspuu: okaspuud on kohanevad erinevate ilmadega, kuna neil on soe ja kuiv kliima.


  • Subtroopiline: need puud on kohandatud suvise põua vastu võitlemiseks ja asuvad troopiliste metsade põhjas ja lõunas.


  1. Parasvöötme metsa

Parasvöötme metsad jagunevad veel parasvöötme lehtmetsadeks ja parasvöötme okasmetsadeks.


  • Parasvöötme lehtmetsad: metsad kogevad nelja erinevat aastaaega ja sademeid langeb aastaringselt. See uduvihm / sademed tulenevad kevadel, suvel ja vihmasajust. Nendel aladel on ka talvel lund. Nende metsade mullad on väga viljakad. Nende metsade põrandatel võib leida sõnajalgu, samblaid ja metslilli. Sellistes metsades domineerivad peamiselt tamme-, kase- ja vahtrapuud. Nendest metsadest võib leida ka igihaljaid metsi, näiteks kuuske ja mände. Külmade talvedega kohanenud loomad asustavad neid metsi.


  • Mõõdukad okaspuumetsad: neid metsi leidub kerge talve ja tugevate sademetega rannikupiirkondades. Neid võib leida ka pehmest kliimast sisemaal mägipiirkondades. Nendes metsades domineerivad igihaljad okaspuud. Nad kasvavad väga pikaks ja neid peetakse mõõduka temperatuuri ja kõrge sademete taseme arvele. Parasvöötmes okasmetsades võib leida puid nagu küpress, seeder, mänd, Douglase kuusk, punapuu ja kuusk. Mõni lehtpuu on levinud ka näiteks vaher, samuti sõnajalad ja samblad.


  1. Boreaalsed metsa: Boreaalseid metsi, mida tuntakse ka Taiga metsadena, iseloomustavad pikad talved ja lühikesed suved. Nad saavad igal aastal 15–40 tolli sademeid, mis tulevad enamasti lume kujul. Tavaliselt on nendes metsades nende külmade temperatuuride tõttu õhuke muld, mis saboteerib nende lagunemiskiirust. Boreaalsed metsapuud on enamasti igihaljad puud nagu mänd, kuusk ja kuusk. Tiheda võrastiku tõttu on metsaalusel taimestik piiratud.

Siin elavatel loomadel on tavaliselt paks karv ning nad on kohanenud pikkade ja külmade talvedega. Boreaalsetes metsades võib oodata põtru, hirvi, karibut, ilvest, põdra räätsajänest, volbreid ja hunte.


Metsa ABC tegeleb metsa ülestöötamise ja metsamajandamisega, millel on aastakümnete pikkune kogemus kohalikul metsa turul. Nad töötavad metsaomanike jaoks metsa ost ja müügi nimel ning töötavad kokkulepitud hinna alusel ka metsa majandamisel. Nad pakuvad ka mitmesuguseid metsaga seotud teenuseid. Mis tahes liiki päringute saamiseks võtke meiega ühendust juba täna!



Source URL : https://metsaabc-estonia.medium.com/millised-on-erinevad-metsat%C3%BC%C3%BCbid-metsa-abc-ad7548bf6f0f





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Puu langetamise planeerimine: mida tohib ja mida ei tohi ohutuse tagamiseks | Metsa ABC