Säästev Metsamajandus | Metsa ABC

 

Lihtsamalt öeldes, ilma metsata ei saa inimesed sellel planeedil areneda. Mõnes mõttes on need Maa kopsud, mis võtavad atmosfäärist süsinikdioksiidi ja toodavad vahetuseks vajalikku hapnikku. Metsad aitavad globaalset kliimat kontrollida ka süsiniku salvestamise kaudu, neelates ligi 40% inimese tekitatud fossiilkütustest. MetsaABC on Eestis asuv metsa ülestöötamise ja majandamise ettevõte, mis tegeleb metsa ost -müügiga.

Metsad pakuvad ka toiduvalmistamiseks ja kütmiseks kütust, ravimtaimi, toitu, eluslooduse elupaika, puhast vett, vaimseid ja kultuurilisi vaatamisväärsusi ning paljude jaoks ka sissetulekuallikat. Ligi 1,6 miljardit inimest toetub oma elus metsaressurssidele, neist 1,2 miljardit kasutab puid toidu ja raha tootmiseks. Vaatamata kõigele, mida metsad meile pakuvad, ohverdatakse need siiski meie jätkusuutmatule tarbimisele. Kaotame aastas 32 miljonit aakrit (13 miljonit hektarit) ehk 60 aakrit minutis, mis on 26 korda suurem kui Suur kanjon. Praegu vajame ressursside täiendamiseks 1,5 maad, kuid meie vajadus kasvab.


Puidu, tselluloosi ja muude metsaressursside järele on vajadus seni, kuni maakeral on inimesi ja ettevõtted püüavad seda nõudlust rahuldada. Lisaks peavad metsas elavad ja töötavad inimesed alati oma peret toitma ja katuse pea peale panema; maailmamajanduse ränk ebaõiglus süvendab ebaseaduslikku metsaraiet ja salaküttimist põhjustavat majanduslikku meeleheidet. Jätkusuutlikud metsamajandamismeetodid, säästmise ja elatusallikate lähenemisviis, mida Rainforest Alliance toetas alates 1980. aastate lõpust ja mis on osutunud edukaks peaaegu poolele miljardile aakri maale kogu maailmas, on ainus viis meie metsade päästmiseks.


MIDA TÄHENDAB SÄÄSTEV METSAMAA?

Mõne jaoks võib sõna "säästev metsandus" näida olevat vastuolu. Kuidas saab raiet kunagi pidada jätkusuutlikuks, kui see nõuab puude mahavõtmist? Täielik vastus on keeruline, kuid kui peaksime selle ühe sõnaga kokku keetma, oleks see "tasakaal". See, kuivõrd metsandusmeetodid sarnanevad looduslike häirete ja uuenemise mustritega, on ökoloogilisest seisukohast säästva metsanduse iseloomulik tunnus. Jätkusuutlik metsandus loob tasakaalu keskkonna, eluslooduse ja metsakogukondade nõudmiste vahel, võimaldades inimestel elatist teenida, säilitades meie metsad tulevastele põlvedele. Metsa tervise ja eluea kaitsmiseks võib kogukond või ettevõte rakendada mitmeid praktilisi toiminguid, teenides samal ajal siiski puidu ja muude metsasaaduste, sealhulgas pähklite, puuviljade, õlide ja taimede tootmist ja müüki.

Arvestades metsade väärtust maailmale, tuleb neid majandada säästvalt, et ühiskonna vajadused ei seaks ressurssi ohtu. Metsatööd peaksid pakkuma sotsiaalseid, keskkonnaalaseid ja majanduslikke eeliseid, samuti tasakaalustama vastuolulisi nõudeid ning säilitama ja arendama metsa toimimist täna ja tulevikus, vastavalt säästvale metsamajandamisele. Metsasertifikaat on mehhanism selle tõestamiseks ja klientide ühendamiseks toodete jätkusuutliku päritoluga.

Jätkusuutlikkuse kolm sammast

Jätkusuutlikkuse, sotsiaalse õigluse, ökoloogilise usaldusväärsuse ja majandusliku elujõulisuse kolm sammast saavutatakse kõik säästva metsamajandamise kaudu.

Neid sambaid ei saa jagada, segmenteerida ega käsitleda eraldi. Me ei saa kaitsta oma metsi, metsast sõltuvad kogukonnad ja maamajandus ei saa kasvada, ebaseaduslik metsaraie ei peatu ja arenguperspektiivid ei realiseeru, kui mõni sammas puudub.


MetsaABC töötab metsa ülestöötamisteenuste pakkumise kõrval koos metsa müük ja metsakinnistute ostmisega. Metsa müüakse otsustatud hinna alusel koos nõuetekohase kirjaliku dokumentatsiooniga ka seetõttu, et metsa kasvatamine võtab aastaid. On palju tooteid, mis annavad metsaomanikule pikas perspektiivis kasumit koos hapnikuga. Metsaga seotud igasuguste teenuste saamiseks pöörduge nende poole.



Source url:- https://metsaabc-estonia.medium.com/sustainable-forest-management-metsa-abc-a059b557978

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Puu langetamise planeerimine: mida tohib ja mida ei tohi ohutuse tagamiseks | Metsa ABC