Tervete metsade säilitamine nõuab rohkem kui puude istutamine | Metsa ABC

metsade majandamine

Metsakaitse on kliimamuutuste vastu võitlemisel kriitiline vahend, millele on pälvinud palju vähem tähelepanu, kui see väärib, seega on metsade majandamine oluline. Puud neelavad ja säilitavad tohutul hulgal süsinikku. Ja erinevalt mõnest teisest kliimamuutuse lahendusest ei nõua need kallite ja keerukate seadmete kasutamist.

Vaatamata puude istutusprojektide populaarsusele pälvib olemasolevate metsade säilitamine ja taastamine harva sama palju tähelepanu. Paljud eksperdid usuvad, et laialt levinud puude istutamine võib aidata vältida kliimamuutusi ja globaalset soojenemist. Tippteadlased viitavad aga sellele, et puude istutamine kasvuhoonegaaside heitkoguste otsese vähendamise asemel võib uutes perspektiivides olla unistus.

Jonathan Overpeck on Michigani ülikooli keskkonna- ja jätkusuutlikkuse kooli juht, samuti paleokliima spetsialist ning kliima ja taimestiku vastasmõju ekspert. David Breshears Arizona ülikoolist on puude suremuse ja metsade hävimise juhtiv spetsialist läänes ning üks tema kaasautoritest.

Selle asemel, et raisata raha suure hulga puude ebatõhusa istutamisega, soovitavad teadlased keskenduda olemasolevate metsade tervena hoidmisele, et need saaksid ka edaspidi toimida süsiniku sidujatena, eemaldades süsiniku atmosfäärist fotosünteesi abil ning säilitades selle puudesse ja muldadesse. . Breshears lisas: "Me ei saa kliimakriisist välja tulla."

Overpecki ja Breshearsi sõnul eeldaks metsade tervena hoidmine uut lähenemist metsa majandamisele, mida nimetatakse muutuste juhtimiseks. Selle strateegia esimene samm on leppida sellega, et ulatuslik taimestiku muutus on vältimatu. Järgmine etapp on Overpecki ja Breshearsi sõnul metsade ennetav majandamine prognoositud taimestiku muutuste jaoks, selle asemel, et püüda hoida metsi sellisena, nagu need olid 20. Sajandil.

Intensiivsem metsaharvendusraie, et vähendada suuri metsatulekahjusid põhjustavate kütuste väljatöötamist, on üks näide muutustega toimetulekust. Lisaks näevad eksperdid biosöe, omamoodi puusöe, laialdasemat kasutamist olulise võimalusena suurendada puude võimet säilitada süsinikku.

Biosütt toodetakse orgaaniliste jäätmete, näiteks hakke või sõnniku kuumutamisel madala hapnikusisaldusega atmosfääris. Overpecki sõnul võidakse metsa harvendusraie algatuste käigus tekkinud suuri koguseid puitu muuta biosöeks, mida saaks seejärel metsamuldadele panna, et parandada nende tervist ja suurendada ära ladustatava süsiniku hulka.

Ekspertide hinnangul toovad sellised programmid metsadele kasu ja parandavad nende potentsiaali pikaajaliselt süsinikku salvestada oluliselt rohkem kui ilma korralike majandamismeetmeteta läbi viidud tohutud puude istutamise toimingud. Mõned ettevõtted tegelevad isegi metsaomanikelt metsakinnistute ostmise ja müügiga, et korraldada metsa ülestöötamist ja majandamist.

Kuid eeldusel, et me ei püüa puude istutamise tähtsust alahinnata. Jah see on. See on parim lahendus kahjustatud alade, näiteks talude, tagastamiseks looduslikesse ökosüsteemidesse. See on aga pikaajaline strateegia ja me püüame nüüd võidelda kliimamuutustega. Loomi ja ökosüsteeme tuleb päästa. Lisaks toetatakse kohalikke ja põlisrahvaid ning kogukondi. Nende jaoks ei piisa lihtsalt puude istutamisest.

Peame pühendama kõik oma jõupingutused olemasolevate troopiliste metsade säilitamisele nende algsel kujul. Metsad, mis suudavad turvaliselt säilitada palju süsinikku. Metsad, mis kaitsevad loomi, linde, bioloogilist mitmekesisust ja ökosüsteeme, pakkudes samas elupaika metsloomadele. Inimesed, elatusvahendid ja kultuurid sõltuvad metsadest. Kord maha raiutud metsad ei saa enam tagasi tulla.

MetsaABC on kahekümne aasta pikkuse kogemusega Eesti kohalikul metsaturul metsamajandamise ja ülestöötamise ettevõte. Nad pakuvad oma teenuseid metsakinnistute ost ja ostmiseks koos erinevate muude metsateenustega. Lisateabe saamiseks võtke nendega ühendust juba täna! Lisateabe saamiseks külastage kohapeal - www.metsaabc.ee  


külastad ka -

Kas talvel on võimalik puitu koristada?Puidu ülestöötamise protsess, Parim viis metsade majandamiseks,  Puidu valimine on keskkonna jaoks parim, Metsa Mõõdistamise meetodid



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Parim puit väliprojektide jaoks | Metsa ABC