6 sammu edukaks puude langetamiseks | Metsa

 

Puude langetamise ajal on oluline kasutada õigeid meetodeid. Mitte ainult tervisliku töökliima tagamiseks, vaid ka tootlikkuse suurendamiseks. Metsa  raie pakub Eestis metsa raiumise, ülestöötamise ja mitmesuguseid metsamajandusteenuseid. Edukaks puude langetamiseks on kuus peamist sammu, nagu allpool mainitud:

Metsa  raie


Plaanige ette : puude kettsaega eemaldamise osas on planeerimine ülioluline. Kui plaanite ette võtta ja kaasas on õige metsatehnika, saate mitte ainult ohutuma töö, vaid ka raiejärgne töö on palju lihtsam. Alustuseks tehke kindlaks, kas piirkonnas on olulisi takistusi, näiteks õhuliinid, sõiduteed või ehitised. Kui teate, et metsamaad läbib tee või möödub suur hulk inimesi regulaarselt hoiatussiltidest. Puude eemaldamisel on planeerimine ülioluline.

Uurige raiekonstruktsiooni : jätkake puu lähedast uurimist, et leida raiesuunad. Millised on okste omadused ja kuidas nad kasvavad? Arvestades ka tuule suundi. Kui te pole kindel puu tavapärasel kukkumisteel, tehke samm tagasi ja pöörduge torujuhtme poole. Puhastage puu ümbrus raie suunas. Mõlemas suunas vabastage taganemistee rajamiseks puu taha umbes 45 kraadi. Kontrollige raie juhiseid.

Kärbi pagasiruumi : seadistage hoiatavad sildid ja valige puu kukkumissuunad ning taganemistee, kui olete ala puhastanud. Veenduge, et teie käsutuses oleval tööks oleks paagis piisavalt bensiini. Seejärel võis tüve kärpida, et eemaldada kõik raielõike saagimisel takistavad juured või oksad. Lihtsaim viis pügamiseks on tõmmates kett ülevalt alla.

Otsustage lõiketehnikate üle : on aeg puu langetada, kui tüvi on kuni õlgade kõrguseni okstevaba. Seda tehes pidage meeles kahte asja: hing peaks olema õigete mõõtmetega ühtlaselt tihe ja raiekiil või murdepulk tuleks panna enne, kui puu saab juhtvardast kinni pigistada. Puu kõrgus ja kalle ning mootorsae suurus määravad, millist meetodit saate kasutada.

Otsige haigust : kui puit on värvi muutnud ja pehme või kui koore alumine osa on paisunud või haige, jätkake ettevaatusega. See näitab, et puu on nakatunud mädanemisega, mis nõrgestab puidukiude. Kui see juhtub, varisege puu tavapärasel kukkumisteel ja kui te pole kindel, kasutage vints. Kuna mädanemisnähud vaibuvad tavaliselt metsas kõrgemal, võib alternatiiviks olla puu raiumine eriti kõrge kännuga.

Otsustage oma tööriist : puu puude raiumisel on teil mitmeid võimalusi. Puu suurus määrab vajaliku metsavarustuse tüübi. Raieriistu pole kõige väiksemate puude jaoks tavaliselt vaja. Piisab käte võimendusest, võib-olla pika pulga abil. Raiekiil on suurema raiejõuga kui erinevat tüüpi purustusvardad. Äärmuslikes olukordades tuleks puu langetamiseks kasutada köit ja vintsi, mis on kõige lihtsam ja tõhusam viis.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Parim puit väliprojektide jaoks | Metsa ABC